Strona główna » Oleje i ich w?a?ciwo?ci kosmetyczne

Oleje i ich w?a?ciwo?ci kosmetyczne

Oleje ro?linne

Oleje ro?linne od wiekw s? stosowane przez ludzi w celach spo?ywczych, farmaceutycznych i kosmetycznych. Najbardziej warto?ciowe s? te wyt?aczane na zimno, bez zastosowania obrbki termicznej ani chemicznej. W kwestii piel?gnacji skry maj? one bardzo szerokie zastosowanie. Pomagaj? budowa? barier? ochronn?, ktra przeciwdzia?a negatywnemu wp?ywowi czynnikw zewn?trznych oraz utracie wody. Mog? mie? dzia?anie przeciwzapalne, przeciwutleniaj?ce lub przeciwzmarszczkowe. Oleje ro?linne maj? r?n? zdolno?? wch?aniania si? i pomagaj? zwalcza? r?ne problemy skrne, wi?c odpowiednio dobrane mog? okaza? si? zbawienne. Oczywi?cie, warto postawi? rwnie? na r?norodno??, aby zapewni? skrze piel?gnacj? w ka?dym aspekcie.

Oleje s? podstawowym sk?adnikiem wi?kszo?ci kosmetykw, zw?aszcza kremw i balsamw, dlatego dobrze jest zna? ich w?a?ciwo?ci. Niektre z nich s? bardzo uniwersalne, inne stosuje si? do okre?lonych typw cery lub w przypadku r?nych problemw skrnych. Odpowiednia wiedza zwi?zana z olejami sprawi, ?e b?dziemy tworzy? swoje kosmetyki bardziej ?wiadomie i rezultaty ich dzia?ania b?d? du?o lepsze.

 

Oleje najcz??ciej wykorzystywane w kosmetyce

Oliwa z oliwek

To bardzo powszechny olej, wykorzystywany g?wnie w celach spo?ywczych. Je?li mamy jednak w domu dobrej jako?ci oliw?, warto sprawdzi? rwnie? jej dzia?anie kosmetyczne. Oliwa z oliwek d?ugo si? wch?ania, ale doskonale od?ywia i nat?uszcza skr?. Oprcz tego ma w?a?ciwo?ci zmi?kczaj?ce, przeciwzapalne i przeciwzmarszczkowe. Zawiera du?o nienasyconych kwasw t?uszczowych i witaminy E oraz flawonoidy. Jest bardzo dobra do cery suchej i dojrza?ej.

Olej rycynowy

T?oczy si? go z nasion r?cznika pospolitego (Ricinus communis). Jest bardzo ?atwo dost?pny – mo?na go kupi? w ka?dej aptece. Jest bardzo g?sty, t?usty i powoli si? wch?ania, dlatego zazwyczaj miesza si? go z innymi olejami. Trzeba pami?ta?, ?e w wi?kszych ilo?ciach wysusza skr?, wi?c nie mo?na go stosowa? w nadmiarze. Olej rycynowy ma w?a?ciwo?ci przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, oczyszczaj?ce, od?ywcze i ochronne. Stosuje si? go do oczyszczania twarzy, a tak?e jako od?ywk? do w?osw i paznokci. Dobrze sprawdzi si? w piel?gnacji cery suchej i z problemami.

Olej konopny

Jest bardzo lekki, bardzo dobrze si? wch?ania i przenika do g??bokich warstw skry. Ma wysok? zawarto?? nienasyconych kwasw t?uszczowych i witaminy E, dzi?ki czemu ?wietnie od?ywia. Ponadto dzia?a przeciwzapalnie oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawil?enia skry. Jest odpowiedni do wi?kszo?ci typw cery, zw?aszcza normalnej (mieszanej), ale tak?e tr?dzikowej.

Olej winogronowy

Ten lekki olej wyt?acza si? z pestek. Dobrze si? wch?ania, dzia?a tonizuj?co i oczyszczaj?co. Oprcz tego ?ci?ga pory i przyspiesza regeneracj? naskrka. Zawiera witamin? E, flawonoidy i garbniki. Nadaje si? do piel?gnacji ka?dego rodzaju cery, zw?aszcza t?ustej. Stosuje si? go tak?e do masa?u.

Olej migda?owy

Olej ze s?odkich migda?w

Olej ze s?odkich migda?w

T?oczy si? go z nasion drzewa migda?owca pospolitego (Amygdalus communis). Jest bardzo delikatny, lekki i uniwersalny. Dobrze si? wch?ania, dzia?a od?ywczo i przeciwzapalnie, a tak?e uelastycznia skr? i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Olej migda?owy ?agodzi podra?nienia, zmi?kcza skr? i poprawia jej koloryt, oraz zapobiega powstawaniu rozst?pw. Ponadto, ma dzia?anie emolientowe, tj. zapobiega utracie wody ze skry. Zawiera on witaminy A, D i E. Olej ten jest odpowiedni do ka?dego rodzaju cery, nawet bardzo wra?liwej i do skry niemowl?t. Stosuje si? go w kosmetykach dla kobiet w ci??y. Dla mnie jest to jeden z podstawowych olejw w produkcji kosmetykw.

Olej z pestek moreli

Podobnie jak olej ze s?odkich migda?w, jest to lekki i delikatny olej o wszechstronnym zastosowaniu. Zmi?kcza i od?ywia skr?, ?ci?ga pory, ?agodzi podra?nienia i zwi?ksza elastyczno?? skry. Jest odpowiedni do ka?dego typu cery.

Olej kokosowy

T?oczy si? go ze ?wie?ego mi??szu dojrza?ych owocw palmy kokosowej. Olej nierafinowany ma intensywny kokosowy zapach, dla wi?kszo?ci ludzi przyjemny, ale jak kto? nie lubi kokosa to raczej si? z nim nie zaprzyja?ni. Dzia?a silnie nat?uszczaj?co i nie wch?ania si? ca?kowicie, dlatego lepiej stosowa? go do kosmetykw na noc, ale za to bardzo zmi?kcza skr?. Oprcz tego ma dzia?anie antybakteryjne, emolientowe (zapobiega utracie wody ze skry) i przeciwstarzeniowe. Olej kokosowy zwi?ksza barier? ochronn? skry i chroni j? przed promieniowaniem UV. Nie mo?na z nim jednak przesadza?, bo w wi?kszych ilo?ciach mo?e przesusza? skr?. Jest bogaty w nasycone i nienasycone kwasy t?uszczowe. Doskonale nadaje si? do piel?gnacji suchej cery, a dzi?ki temu ?e jest bardzo delikatny mo?na go stosowa? do skry bardzo wra?liwej.

Olej ?liwkowy

T?oczy si? go z pestek ?liwki zwanej u nas w?gierk?. Ma intensywny marcepanowo – migda?owy zapach, moim zdaniem przyjemny. Szybko si? wch?ania i nie pozostawia uczucia t?usto?ci, wspomaga przenikanie sk?adnikw aktywnych do g??bszych warstw skry i wykazuje dzia?anie ?agodz?ce. Oprcz tego regeneruje skr?, poprawia jej elastyczno?? i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Olej ?liwkowy jest bogaty w nasycone kwasy t?uszczowe i witamin? E. Doskonale nadaje si? do piel?gnacji skry suchej i zniszczonej.

Olej z awokado

Olej z awokado

Powstaje w wyniku t?oczenia mi??szu owocw awokado, dlatego ma intensywny zielony kolor. Jest bardzo od?ywczy, bogaty w witaminy A, C, D i E oraz minera?y. Jest g?sty i bardzo mocno nat?uszcza skr? oraz wspomaga wyg?adzanie zmarszczek. Poleca si? go do piel?gnacji cery suchej i dojrza?ej, ale dzi?ki delikatnemu dzia?aniu nadaje si? tak?e do piel?gnacji skry wra?liwej.

Olej malinowy

Uzyskuje si? go w wyniku wyt?aczania nasion malin. Jest bardzo lekki i dobrze si? wch?ania. Zmi?kcza i od?ywia skr?, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu jej nawil?enia oraz wzmacnia ochron? skry przed promieniowaniem UV-B (jest naturalnym filtrem UV). Olej malinowy dzia?a rozja?niaj?co, ?agodzi przebarwienia i zaczerwienienia, przyspiesza gojenie si? raz i oglnie rzecz bior?c – pomaga utrzyma? skr? zdrow? i promienn?. Ponadto, ma dzia?anie przeciwzapalne, reguluje prac? gruczo?w ?ojowych, odblokowuje pory skry i redukuje zaskrniki. Olej ten tak?e chroni skr? przed fotostarzeniem si? dzia?a silnie przeciwrodnikowo. Jest bogaty w witaminy A i E oraz ma wyj?tkowo wysok? zawarto?? nienasyconych kwasw t?uszczowych omega-3 i omega-6. Nadaje si? do ka?dego rodzaju cery, zw?aszcza t?ustej i tr?dzikowej, dojrza?ej oraz wra?liwej.

Olej z makadamii

Otrzymuje si? go z nasion ro?liny Macadamia ternifolia. Jest bardzo t?usty i d?ugo si? wch?ania. Ma dzia?anie ochronne, regeneruje skr? i spowalnia procesy jej starzenia si?, a tak?e stanowi naturalny filtr UV. Ponadto dzia?a antycellulitowo i zmniejsza rozst?py. Zawiera kwasy t?uszczowe i witaminy A, B i E. Bardzo dobrze nadaje si? do piel?gnacji cery suchej i dojrza?ej.

Olej wiesio?kowy

T?oczy si? go z nasion wiesio?ka dwuletniego. Dobrze i g??boko si? wch?ania, op?nia procesy starzenia si? skry i przyspiesza gojenie si? ran. Oprcz tego ma w?a?ciwo?ci koj?ce i regeneracyjne. Jest bogaty w nasycone i nienasycone kwasy t?uszczowe. Odpowiedni co cery suchej, dojrza?ej i wra?liwej, ale nadaje si? tak?e do cery tr?dzikowej,

Olej z dzikiej r?y

Olej z dzikiej r?y

Olej z dzikiej r?y

Otrzymuje si? go w wyniku t?oczenia nasion r?y rdzawej Rosa rubiginosa. Bardzo dobrze si? wch?ania, dzia?a przeciwzmarszczkowo, silnie regeneruj?co i wyg?adzaj?co. Obkurcza naczynia krwiono?ne, pomaga zwalcza? infekcje i przyspiesza gojenie si? ran. Pomaga rwnie? chroni? skr? przed utrat? wilgoci oraz regeneruj? jej warstw? ochronn? uszkodzon? wyniku dzia?ania czynnikw ?rodowiskowych. Olej z dzikiej r?y przyspiesza regeneracj? blizn i niweluje rozst?py. Dzia?a rwnie? przeciwzapalnie, zmi?kczaj?co i ?agodzi poparzenia s?oneczne. Oprcz tego przyczynia si? do zwi?kszenia ilo?ci kolagenu w skrze, dzi?ki czemu j? uj?drnia i uelastycznia, dzia?a przeciwstarzeniowo i usuwa efekty fotostarzenia si? skry. Jest bogatym ?rd?em nienasyconych kwasw t?uszczowych i prowitaminy A, zawiera rwnie? witaminy C i E oraz flawonoidy. Mo?na go stosowa? do ka?dego rodzaju cery, zw?aszcza dojrza?ej, naczynkowej i z problemami.

Olej jojoba

W?a?ciwie jest woskiem o p?ynnej konsystencji, otrzymywanym z nasion ro?liny Simmondsia chinensis. Jego sk?ad jest podobny do naturalnego sebum wytwarzanego przez skr?, dlatego doskonale si? wch?ania i zapobiega wysuszaniu. Ma w?a?ciwo?ci ochronne, wyg?adzaj?ce i regeneruje warstw? ochronn? skry, ale nie zawiera zbyt wielu substancji od?ywczych. Dzia?a rwnie? przeciwzapalnie i przeciwzmarszczkowo. Nadaje si? do piel?gnacji ka?dego typu cery i mo?e by? stosowany przy r?nych chorobach skry.

Olej arganowy

Pozyskuje si? go z nasion drzew arganowych (Argania spinosa), ktre wyst?puj? tylko w Maroko. Ma w?a?ciwo?ci przeciwzmarszczkowe, uj?drniaj?ce, wyg?adzaj?ce i ochronne. Regeneruje warstw? ochronn? skry, zmi?kcza j?, zwi?ksza jej elastyczno?? i pomaga utrzyma? odpowiedni poziom nawil?enia. W nadmiarze mo?e jednak wysusza? skr?. To bardzo bogaty olej – zawiera witamin? A, B i E oraz kwasy t?uszczowe omega-6. Mo?na go stosowa? do wszystkich typw cery, zw?aszcza suchej i dojrza?ej, rwnie? wra?liwej.

Olej s?onecznikowy

Jest bardzo bogaty w witaminy i nienasycone kwasy t?uszczowe, oraz jest ?rd?em prowitaminy A, witamin D i E, dzi?ki czemu dzia?a od?ywczo na skr?. Dobrze si? wch?ania i pomaga utrzyma? odpowiedni poziom nawil?enia skry. Ponadto zmi?kcza j? i regeneruje warstw? ochronn?. Odpowiedni do ka?dego rodzaju cery, mo?na go stosowa? tak?e u dzieci.

serum

Domowe receptury

Odm?adzaj?ce serum do twarzy

B?dziesz potrzebowa?:

  • buteleczki z ciemnego szk?a o pojemno?ci 10 ml.
  • 5 ml. oliwy z oliwek
  • 4 ml. oleju z dzikiej r?y lub arganowego
  • 10 kropli witaminy E
  • 3 kropli olejku eterycznego z geranium, neroli lub drzewa r?anego

Przepis jest prosty – wymieszaj wszystkie sk?adniki i przelej do buteleczki. Wstrz??nij przed ka?dym u?yciem. Stosuj na noc nak?adaj?c cienk? warstw? na okolice oczu, twarz, szyj? oraz dekolt. Je?li nie mamy wszystkich sk?adnikw, tak naprawd? sama oliwa z witamin? E mo?e stanowi? warto?ciowe serum.

Olejek na cellulit i rozst?py

B?dziesz potrzebowa?:

  • butelki z ciemnego szk?a o pojemno?ci 50 ml.
  • 40 ml. oleju ze s?odkich migda?w
  • 10 ml. oleju z makadamii
  • 10 – 20 kropli dowolnego olejku cytrusowego (ze s?odkiej pomara?czy, grejpfruta, mandarynki lub cytryny)

Podobnie jak powy?ej, wystarczy wymiesza? wszystkie sk?adniki i przela? do butelki. Stosuj po ka?dej k?pieli – wmasuj w uda, biodra i po?ladki zaczynaj?c od do?u. Najlepiej po??czy? z kilkuminutowym masa?em, ktry poprawi kr??enie krwi, co wspomo?e walk? z cellulitem.


Wykaz ?rde?:

Molski Marcin, „Nowoczesna kosmetologia”, Wydawnictwo naukowe PWN SA, Warszawa 2015

Hebda Klaudyna, „Zio?owy zak?tek”, Wydawnictwo Nasza Ksi?garnia, Warszawa 2014

Sokolovska Lena, Vysniauskiene Jovita, Tylaite Migle, „Kosmetyki naturalne DIY”, wyd. Vivante, Bia?ystok 2016

„Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils”, Tzu-Kai Lin, Lily Zhong, Juan Luis Santiago, 27.12.2017 (https://europepmc.org/article/MED/29280987)

2 myśli na “Oleje i ich w?a?ciwo?ci kosmetyczne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *