Strona główna » Akcesoria przydatne w przygotowywaniu domowych kosmetyków

Akcesoria przydatne w przygotowywaniu domowych kosmetyków

W wielu ksi??kach na temat tworzenia w?asnych kosmetyków znajdziecie informacje o tym, w jaki niezb?dny sprz?t nale?y si? zaopatrzy?, aby w ogóle zacz?? zabaw?. Szczerze mówi?c, ja na pocz?tku nie przywi?zywa?am do tego wi?kszej uwagi i korzysta?am z tego, co mia?am w domu. Dopiero po jakim? czasie, gdy zacz??am kombinowa? z bardziej skomplikowanymi recepturami, dokupi?am kilka potrzebnych mi rzeczy. Wtedy ju? wiedzia?am dok?adnie, co w?a?ciwie jest mi niezb?dne. Poni?ej opisz? kilka przydatnych akcesoriów, ale wszystko zale?y od tego, jakie kosmetyki planujecie przygotowywa?.

Akcesoria

Naczynia do k?pieli wodnej: jest to jedna z podstawowych rzeczy, je?li chcecie przygotowywa? w?asne kremy, mas?a czy ma?ci. Proces tworzenia tego typu kosmetyków wymaga podgrzania w?a?nie w k?pieli wodnej. Bez obaw, profesjonalny sprz?t nie jest niezb?dny. Oczywi?cie, mo?ecie kupi? specjalne naczynia do tego celu. Mo?ecie te?, tak jak ja, u?y? aluminiowej miski umieszczaj?c j? w odpowiedniej wielko?ci garnku. Tak zaczyna?am i tak robi? do tej pory, bo ta metoda si? sprawdzi?a. W przypadku przygotowywania kremów b?dziecie potrzebowa? dwóch misek i dwóch garnków, poniewa? sk?adniki wodne i olejowe podgrzewa si? osobno i dopiero pó?niej ??czy.

S?oiki do przechowywania, najlepiej z ciemnego szk?a: jak ju? uda Wam si? przygotowa? kosmetyk marze?, w czym? trzeba go b?dzie przechowywa?. Polecam zaopatrzy? si? w szklane s?oiczki ró?nej wielko?ci, bo w innym b?dziecie trzyma? ma??, a w innym balsam do cia?a. Kosmetyki najlepiej przechowywa? w pojemnikach z ciemnego szk?a, aby nie traci?y swoich w?a?ciwo?ci pod wp?ywem ?wiat?a s?onecznego. Oczywi?cie, w trosce o ?rodowisko polecam wielokrotne u?ywanie tych samych opakowa?, aby nie produkowa? zb?dnych ?mieci. Wystarczy je dok?adnie umy? i przep?uka? wrz?tkiem.

Ceramiczna lub drewniana ?y?eczka: przyda si? do przygotowywania maseczek do twarzy, które w swoim sk?adzie maj? glink?. Naturalna glinka nie powinna mie? kontaktu z metalowymi naczyniami. Dlatego te?, tego typu maseczki zawsze mieszajcie w ceramicznych lub szklanych miskach u?ywaj?c do tego odpowiedniej ?y?eczki/szpatu?ki. Ceramiczna jest moim zdaniem lepsza, bo d?u?ej b?dzie mog?a Wam s?u?y?.

Blender r?czny: jest niezb?dny do przygotowywania domowych kremów. Dzi?ki niemu mo?na dok?adnie po??czy? sk?adniki fazy wodnej i olejowej, a tak?e ubi? puszyste mas?o do cia?a.

M?ynek do kawy: b?dzie pomocny je?li planujecie dodawa? zio?a do swoich kosmetyków, a receptura wymaga zmielenia ich do bardzo drobnej postaci. Mo?na w nim mieli? równie? p?atki owsiane, siemi? lniane czy inne nasiona, np. w celu uzyskania drobnego peelingu. Blender z ma?ym pojemniczkiem i ostrzem w kszta?cie litery „s” nie nadaje si? do mielenia suchych zió?. Wiem co mówi?, bo za?atwi?am dwa w ten sposób. Ewentualnie, do rozdrabniania zió? nada si? równie? mo?dzierz.

Waga kuchenna: przyda si?, gdy zajdzie konieczno?? precyzyjnego odmierzania ilo?ci sk?adników, jak np. w przypadku kremów czy balsamów. Najlepiej ?eby mia?a dok?adno?? przynajmniej do 1 grama. W recepturach, którymi si? dziel? zazwyczaj staram si? podawa? ilo?? sk?adników w ?y?kach lub ?y?eczkach, aby u?atwi? Wam zadanie. W przypadku niektórych przepisów skorzystanie z wagi b?dzie jednak niezb?dne.

Termometr kuchenny: bardzo wa?ny w procesie przygotowywania kremu z dwóch powodów – po pierwsze sk?adniki fazy wodnej i olejowej powinny mie? podobn? temperatur? podczas ??czenia, po drugie niektórych olejów nie powinno si? podgrzewa? powy?ej okre?lonej temperatury, aby nie zabija? ich dobroczynnych w?a?ciwo?ci.

Silikonowe foremki: mog? si? przyda? do przygotowywania musuj?cych kulek do k?pieli (cho? nie s? do tego niezb?dne) oraz myde?.

Oczywi?cie przydadz? si? te? zwyk?e ?y?ki, ?y?eczki, miski itp. O tym jednak nawet nie wspominam, bo zak?adam ?e ka?dy takie rzeczy w wyposa?eniu swojej kuchni posiada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *